Pöhinäloki_

Aiheet mitä käymme perjantaisin läpi lisätäksemme ymmärrystä softakehityksestä.

26.8.2022 Uuden työntekijän kakut

Bytecraftilla aloitti tälllä viikolla jälleen uusi työntekijä, Kalle Micklin. Tänään pöhinöissä tutustuttiin puolin ja toisin kakuttelun lomassa. Tervetuloa tiimiin Kalle!

19.8.2022 OpenAI ja GPT-3 demo

Antti Halava esitteli mihin tekoäly nykyään kykenee. Tarkastelimme tekoälyn livenä tuottamia tekstejä sekä kuvia. Selvitimme tekoälyn avulla mm. mikä mikä elokuva voittaa seuraavan parhaan elokuvan Oscar palkinnon.

12.8.2022 Software Crafters

Palasimme omaa toimintaamme kannatteleviin prinsiippeihin ja periaatteisin.  Kävimme läpi Software Crafter historiaa sekä mitä se tarkoittaa meidän päivittäisessä työssä.

5.8.2022 Paluu kesätauolta

Bytecraftin perjantaipöhinät palasivat lomatauolta makeasti. Tällä viikolla Bytecraftilla aloittaneet Antti ja Jaakko pääsivät leikkaamaan kakkua ja tutustumaan tiimiin toimistolla. Tervetuloa molemmille!

10.6.2022 PO:n rooli yrityksen muutoksessa

Ville Vuorinen esitteli kokemuksiaan tuoteomistajan roolista kun yritystä lähdettämään muokkaamaan. Miten suojellaan tiimiä feature creepiltä ja jatkuvasti scopen ulkopuolelta tulevilta muutoksilla. Myös miten otetaan eri ryhmiä mukaan tekemiseen että saadaan omistautunut ryhmä viemään muutosta eteenpäin uudella softalla, työtavoilla ja asenteella.

20.5.2022 Retro

Aivan kuten softakehityksessä niin myös firman ja työpaikan kehittämisessä on hyvänä apuna retrospektiivi. Perjantaina katsoimme taas taaksepäin ja mietimme mikä on mennyt hyvin ja mitä voisimme tehdä toisin tiiminä ja yrityksenä. Keskusteluissa nousee esiin tärkeitä asioita, joiden pohjalta voimme kehittää jatkuvasti parempaa työpaikkaa.

13.5.2022 Empatia työelämässä

Aki Salmi kävi juttelemassa kanssamme empatiasta työelämässä. Aki sanoitti ja kuvasi meille, mistä koostuu empatia. Hän myös kertoi tutkimuksista aiheen taustalla ja mikä vaikutus empatialla on liiketoiminnan tuloksiin ja kuinka empatia nivoutuu kaikkeen toimintaan, töissä ja sen ulkopuolla.

29.4.2022 Wappu

Vappupöhinöissä oli luonnollisesti tukeva annos perinteisiä vappuherkkuja, mutta ihan pelkästään herkutteluksi tämäkään perjantai ei mennyt. Tiimiimme tuli tutustumaan meillä kesällä aloittava uusi devaaja. Hänellä olikin heti pöhinäaihe valmiina mietittynä. Juttelimme linttereistä - mitä niillä voi tehdä ja miten niitä kannattaa projekteissa käyttää. Tähän liittyen saimme uuden terminkin käyttöön: Quality As Code.

22.4.2022 OAuth 2

Tämän viikon perjantaipöhinöissä Oskari esitteli OAuth 2 valtuutusprotokollaa ja sen erilaisia autorisointiflow:ita.

8.4.2022 Ohjelmistoprojekti-kurssi

Bytecraft on ollut tänäkin vuonna asiakkaana Aalto-yliopiston ohjelmistoprojekti-kurssilla. Tänään projektiryhmämme esitteli meille viittä vailla valmista tuotetta. Kyseessä on kaaviopohjainen tehtävienhallinta työkalu. Itse tehtäväkuvausten lisäksi käyttöliittymä esittää tehtävien riippuvudet toisistaan kaaviona ja niitä voi muokata graafisesti. Tiimi oli saanut kurssin aikana hyvää oppia ohjelmistotuotannosta ja hienoa huomata kuinka paljon hyviä käytäntöjä oli jo omaksuttu projektiin mukaan.

1.4.2022 ORM jatkot

Toissa viikon ORM-keskusteluiden jatkoksi kävimme läpi käyttötapausta, johon ORM sopii hyvin. Oskari esitteli sovellusta, jossa oli mukana Microsoftin Entity Framework. Varsinkin yksinkertaisiin CRUD-sovelluksiin ORM sopii kuin nenä päähän.

18.3.2022 ORM

Perjantaipöhinöissä keskusteltiin ORM:sta ja erityisesti milloin ja miten niitä kannattaa käyttää. Pohdimme muun muassa mitä hyviä tai huonoa puolia ORM:eissa on? Entä jos domain tulee pitää erillään ORM:sta? Mitä vaikutusta ORMeilla on testeihin tai niiden suorituskykyyn?

11.3.2022 Tailwind CSS

Normaalin viikkokierroksen jälkeen Jaakko esitteli Tailwind CSS:ää, jolla hän oli kirjoittanut uudelleen bloginsa tyylit. Tailwind CSS on ns. utility-first CSS framework. Se tarjoaa matalan tason valmiita tyylejä käytännössä kaikkiin CSS tarpeisiin. Tailwind ei sisällä valmiita komponentteja vaan valmiilta CSS-luokkia, joten se ei ohjaa mihinkään valmiiseen design:iin. Tailwind on tällä hetkellä yksi suosituimmista CSS Frameworkeista. Kannattaa ehdottomasti evaluoida kun seuraavan kerran aloittelee uutta projektia: https://tailwindcss.com/

25.2.2022 CUPID - for joyful coding

Tänä perjantaina keskustelimme Dan Northin blogipostauksesta CUPID—for joyful coding (https://dannorth.net/2022/02/10/cupid-for-joyful-coding/).

Dan esittelee SOLID periaatteiden rinnalle toisen lyhenteen, joka ohjaa riemukkaaseen koodaamiseen. Kyse ei ole SOLID:in tavoin periaatteista vaan enemminkin ominaisuuksista, joita koodista pitäisi löytyä. Tämä on hyvää luettavaa kaikille koodareille. Siihen on luvassa myös jatko-osia, joissa Dan käy kutakin ominaisuutta tarkemmin läpi.

18.2.2022 Bytecraftin perjantaipöhinä-loki

Viime viikkoina Bytecraftin perjantaipöhinöissä on aiheena ollut mm. visualisointityökalut. Näistä tutustuimme tarkemmin PlantUML:iin (https://plantuml.com/) ja C4 Model:iin (https://c4model.com/).

Viime perjantaina kävimme läpi Thoughtworks:in Technology Radari:a (https://www.thoughtworks.com/radar). Tähän listaan kannattaa tutustua. Se sisältää hyvän listauksen suositeltuja teknologioita, työskentelytekniikoita ja työkaluja.

Uudet kirjoitukset ja tapahtumat suoraan sähköpostiisi

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form