Työharjoittelussa Bytecraftillä - haastattelussa Tapani Alastalo

Bytecraftillä on vuoden alusta lähtien ollut kokeneempien konsulttien mukana IT-uraansa aloitteleva työharjoittelija Tapani Alastalo. Pyrimme tarjoamaan hänelle ensikosketuksen softakonsultin työhön. Kyselimme Tapanin kokemuksia softa-alasta näin parin kuukauden kokemuksen perusteella.

Tervehdys Tapani, miten päädyit alunperin softa-alalle?

2000-luvun alussa tietojenkäsittelyopintoni saivat väistyä, kun ala keskittyi ulkoistamaan ohjelmointityön Aasiaan ja rahat oli vähissä. Tällöin päähänpinttymän seurauksena lähdin merille ja eipä siitä sitten sen enempää: “what happens at sea stays at sea”.

Aikuisten oikeesti tässä välissä suoritin pari merenkulun tutkintoa ja olen nykyään neljän lapsen isä ja ennakko-odotusten vastaisesti yhden vaimon puoliso. Koodaus on aina kiehtonut minua ja merityön tarjoaman vapaa-ajan käytin syventymällä Android maailmaan. Henkilökohtaisen kiinnostuksen siivittämänä päädyin sitten sivutyönä mobiilidevaajaksi, kunnes mutkien kautta ohjauduin monimuotototeutukseen opiskelujen pariin.

Mitä ja missä opiskelet?

Opiskelen sovellusinsinööriksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja tarkoitus on ottaa paperit ulos, kun päätän tämän harjoittelun. Kiertoilmaistuna olen keräillyt kurssitarjottimelta itseäni kiinnostavia kokonaisuuksia ja vetänyt niillä pään täyteen. Lautasella on ollut mobiilidevausta, data-analytiikkaa, funktionaalista-, rinnakkais- ja grafiikkaohjelmointia, hakkerointia ja kyberturvaharjoituksia.

Miten päädyit Bytecraftille harjoitteluun ja miksi halusit juuri tänne?

Opiskelin 2000-luvun alussa hetken Janin kanssa samassa koulussa, mistä oma polku vei sakkokierrokselle merenkulun pariin. Olen seurannut Bytecraftin taaperrusta opintojeni ohessa ja aistinut tässä puljussa potentiaalista pöhinää. Heitin Janille sitten kyselyä, että löytyiskö jotain haltuunotettavaa tekniikkaa, millä tähän yhteisöön voisi tuoda lisäarvoa.

Mitä olet tehnyt harjoittelussa ja onko harjoittelu vastannut odotuksia?

Harjoittelussa pääsin työntämään kädet saveen minulle järjestetyn asiakkaan projektissa. Kyseisessä projektissa olen päässyt ratkaisemaan itsenäisesti siinä kohdattavia haasteita. Tukeakin on avoimesti tarjottu ja toistuvasti kannustettu kysymään, mikäli jotkut asiat meinaa yhtään potkia vastaan. Monesti pelkästään ongelman esittäminen toiselle henkilölle avaa umpisolmun. Itsenäisessä projektissa on jäänyt kuitenkin pois mahdollisuus seurata vierestä minkälaisiin ratkaisuihin alan konkarit päätyisivät vastaavissa ongelmissa. Perjantaipöhinät ovat tuoneet sopivaa kevennystä ja samalla insightia alan tekniikoihin, käytäntöihin, työkaluihin ja - mikä parasta - työyhteisön jäsenet saman pöydän ääreen.

Mitä olet oppinut softa-alasta tähän mennessä?

Tämä on kansainvälinen ala, missä ei projektit ja tekeminen lopu. Softa-alan tehtävät ovat monipuolisia ja ne eivät rajoitu “pelkästään koodaamiseen”. Tälläkin alalla työssäjaksaminen on enimmäkseen kiinni kannustavasta työympäristöstä ja työkavereista, sekä siitä että saa olla mukana mielekkäissä tehtävissä, missä voi kokea oman työn merkityksellisyyden.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Viimevuosina opiskelu on vienyt suurimman osan siitä vapaa-ajasta, mitä perheeltä jää yli. Opiskelu jäänee hetkeksi vähemmälle ja käynnistellään vaihteeksi henkilökohtaisia projekteja. Välillä käyn neppailee säbää tai pomputtelee palloa. Niin ja tosiaan leikin aika paljon poneilla, autoilla ja käyn leikkipuistoissa keinumassa.

Kiitokset Tapani ja tervetuloa alalle!

Haemme uusia kollegoita ja osakkaita! Tutustu palkkaan ja arvoihimme

Uusimmat pohdinnat

Näytä kaikki
Uudet kirjoitukset ja tapahtumat suoraan sähköpostiisi

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form