Juha Heljoranta

Valokeila käännetään osoittamaan yhteen pääosakkaista ja pitkän linjan IT-ammattilaiseen, Juha Heljorantaan. Juha on aloitellut uraa IT-alalla 1990-luvun loppupuolella ja täysipäiväisesti työskennellyt alalla vuodesta 2004 alkaen. Yrittäjäksi hän ennätti jo 2009, mutta tie osaksi Bytecraftia tapahtui kesällä 2019. Tämä siirtymä sai alkunsa jo aikaisemmin kun Juha ja Jani tapasivat toisensa työn merkeissä yhteisessä projektissa, molemmat omalta tahoiltaan freelancereina. Siellä nämä kaksi miestä huomasivat omaavansa samanlaisen asenteen softan tekemiseen ja se oli omiaan synnyttämään ajatuksia isommastakin tekemisestä, kuin vain pelkästä freelancer toiminnasta. Juhan pitkä kokemus ja osaaminen painottuu nykypäivänä vahvasti backend puolelle sekä erilaisten integraatio- ja ohjelmistoarkkitehtuurien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Juha, laitetaas homma reippaasti alkuun. Kerro kiinnostuneille, miksi kannattaa hakea Bytecraftille töihin?

Vertaisten arvostus, intohimo laadukkaan softan tekemiseen ja hyvä paikka kasvaa ammattilaisena. Jokainen Bytecraftilainen on jossain parempi kuin minä ja se on jotain mitä minä todella arvostan. Aina on joku keneltä kysyä neuvoa tai oppia jotain uutta. Intohimo laadukkaiden ohjelmistojen tekemiseen yhdistää meitä. Miten rakennetaan hyvää ja laadukasta softaa? Arkkitehtuurit, kirjastot, käytännöt, kielet, tekniikat, menetelmät jne. Keskustelemme näistä ja paljon muusta sekä jaamme oppejamme, kokemuksiamme että näkemyksiämme.

Tästä päästään viimeiseen kohtaan. Haluamme olla hyvä paikka kasvaa ammatilaisena. Meille se tarkoittaa avointa yhteisöä josta huokuu käsityöläisyys sekä ennen kaikkea ammattiylpeys omasta työstä. Puitteet joissa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi sekä tervetulleeksi. Meillä ihmiset ovat liekeissä laadukkaan softan tekemisestä ja me haluamme kaataa siihen liekkiin bensaa 😄

Erinomaista, erinomaista. Softa-käsityöläisyys mainittu, joten kerropa seuraavaksi mikä on sinulle itsellesi paras työkalu softa-käsityöläisen arjessa?

Todella hankala mainita pelkästään yhtä. Komentorivi, $EDITOR sekä $WEB_SEARCH_ENGINE tulevat ensimmäisenä mieleen. Komentorivi on se minkä kautta asiat tapahtuvat pitkälti. Se on se runko jonka päälle arki rakentuu. Versionhallinta, logien tarkastelut, buildit, deployt, testit jne. Kaikki nämä lähtevät komentoriviltä. Tämän lisäksi *nixin komento rivi tarjoaa mukean arsenaalin perus työkaluja jotka ovat tiuhaan käytössä.

Myöskin erilaiset editorit ja IDEt ovat monipuolisesti kovassa käytössä kun itse koodia kirjoitetaan ja testejä hiotaan. Näiden lisäksi, webin hakumoottoreiden kautta löytyy tarvittava dokumentaatio, vastaukset sekä ratkaisut moneen asiaan. Ei ilman näitä varmaan osaisi enää edes elää 😁.

Siinä oli kelpo liuta erilaisia työkaluja. Software Craftmanshipiin kuuluu ajatus jatkuvasta oppimisesta, joten valoita meille hieman - mikä teknologia tai aihe on sellainen, joka ei ole vielä sillä tasolla hallussa kuin toivoisit sen olevan?

Ensimmäisenä Funktionaalinen ohjelmointi. Funktionaalinen ohjelmointi on kiehtonut pitkään ja sitä on tullut harrastettua jo ihan kivasti niin työn kuin vapaa-ajan puitteissa. Kun alkuun pääsi niin sen jälkeen ei ole ollut vanhaan paluuta. Taakse ovat jäännet ConcurrentModificationExceptionit, deadlockit ja muut epämääräiset bugit.

Tämän jälkeen toisena nostona Omat softa projektit. Takaraivossa tuntuu aina olevan yksi tai useampi idea mitä olisi todella siistiä päästä tekemään. Joitain jo tullut tehtyäkin mutta toistaiseksi ne ovat ollet enemmän tai vähemmän pienempiä harjoitelmia.

Jatkuva kehitys ammattilaisena vie varmasti energiaa, miten tasapainoitat sitä, eli mitä teet tyypillisesti vapaa-ajalla?

Perhe vie ison osan ajasta. Jäljelle jäävää aika tulee käytettyä lähinnä lukemiseen, arjesta palautumiseen, softa-scenen seuraamiseen ja joskus pieneen koodailuun. Lenkkeily ja musiikin tekeminen ovat harrastuksia joihin olisi kiva palata joskus.

Noin parikymmentä vuotta takana koodaamista alalla ja silti halu rakentaa laadukasta softaa yhä vain vahvempana. Siinä Juha Heljoranta tiivistettynä.

Haemme uusia kollegoita ja osakkaita! Tutustu palkkaan ja arvoihimme

Uusimmat pohdinnat

Näytä kaikki
Uudet kirjoitukset ja tapahtumat suoraan sähköpostiisi

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form