Jaakko Hannikainen

Tämä sivu on varattu Jaakko Hannikaiselle. Jaakko lyöttäytyy osaksi Bytecraftin nuorempaa -osastoa, eli ei vielä liialla iällä pilattu ja näin tuokin raikasta tuulahdusta keski-ikäämme.

Vaikka Jaakko ei vielä kymmenien vuosien tuotantomyrskyissä kovaksi keitetty softakäsityöläinen olekaan, on hänelle silti kertynyt jo kokemusta ja näkemystä monista erilaista tehtävistä ja positioista. Jaakko kuvaileekin itseään joka paikan höyläksi, jolta sujuvat koodailut ja konsultoinnit niin full stack-kehitystä sulautettujen järjestelmien pariin.

Jaakko ei ole joutunut kehoaan liialla ruumiillisella työllä tähän ikään mennessä rasittamaan, sillä hän on suuntautunut softa-alalle töihin jo hyvin nuorella iällä - mutta ehkäpä juuri tämän ansiosta Jaakko on päässyt toimimaan jo mm. seuraavilla titteleillä alalla: kehittäjä, tech lead, tietoturva-ammattilainen sekä mentori. Not bad for a Young Gun.

Jaakolta löytyy kovan käytännön kokemuksen lisäksi myös tietojenkäsittelyntieteen maisterin paperit akateemiselta puolelta, joten käytännön lisäksi hänen koodinsa toimii myöskin teoriassa.

Noniin Jaakko, laitetaas hommat mukavasti liikkeille, mistä ja minkälaisista töistä siirryit Bytecraftille?

Kun Antti S laittoi Linkkarissa viestiä, ajattelin että käydääs nyt haastattelussa huvin vuoksi, että saa vähän vaihtelua työpäiviin. Kävikin sitten hassusti että Bytecraftin kuviot kuulostivat aika pitkälti siltä mitä olisin itsekin laittanut pystyyn jos olisin omaa firmaa perustanut, ja päädyin parin haastattelukierroksen jälkeen laittamaan nimeä paperiin.

Viimeiset 4,5v olen pyörinyt Solitalla, jossa tein kaikenlaisia konsulttihommia Koronavilkun CD-putkesta embedded-ohjelmistoihin sekä fullstack-hommista tietoturva-auditointiin. Eiköhän tässä jatketa suunnilleen samoissa kuvioissa, pohja-ajatuksena tuottaa arvoa asiakkaille ja yhteiskunnalle vaikka työnantaja vaihtuu välissä.

Kuulostaa hyvältä pohjalta ponnistaa Bytecraftin kautta asiakkaita palvelemaan. Entä mitä odotuksia sinulla on tulevaisuuden suhteen Bytecraftilla?

Odottelen innolla pienemmän firman kuvioihin tutustumista, historiassa kun olen ollut vain yli tuhannen ihmisen puljuissa. Vähän huolestuttaa suurempien firmojen tarjoaman suojaverkon puute, mutta toisaalta kiinnostaa päästä vaikuttamaan enemmän yrityksen suuntaan.

Ainakin mitä tässä on tullut tutustuttua Bytecraftiin, niin vaikuttaisi siltä että työkavereiden ajatusmaailma softan laadusta osuu aika hyvin yhteen omien ajatusten kanssa, niin eiköhän tässä pääse ihan hyvin juttuun. Aika paljon harrastamani osaaminen kehittäminen ja jakaminen pääsee myös jatkumaan täällä, kun todennäköisesti tulen olemaan vakionaamana perjantain sisäisen meetupin tekkiesittelijänä. Saattaa myös olla että jonnin verran tulee kirjoiteltua Bytecraftin blogiin tekstejä.

Hienoa! Tälläiset aktiviteetit sopivat meille kuin nenä päähän. Seuraavaksi - millaisessa projektissa tykkäät työskennellä?

Vaihtelevissa! En itse tykkää jumiutua yksittäiseen teknologiaan tai projektiin kiinni liian pitkäksi aikaa, sillä olen kokenut kehittyväni parhaiten parhaiten säännöllisellä vaihtelulla. Tykkään ottaa projekteista kokonaisvaltaista kehitysroolia, jotta saisi vältettyä turhaa siiloutumista. Jos projektissa pääsee kehittämään itseään tai muita, sitä parempi.

Saattaa myös olla että konsulttielämän ohella päätyisin takaisin yliopistolle väkertämään väikkäriä, tosin se on vielä tökkinyt aiheen keksimiseen. Vielä ei ole ollut kyllä hirveää kiirettä takaisin, niin en ole turhaan hötkyillyt tuon eteen.

Meille mahtuisikin mukavasti toinen tohtori taloon :) Entäpä mikä on paras työkalusi softakäsityöläisen arjessa?

Vim ja regex, noilla kahdella työkalulla tulee pyöritettyä kaikkea koodipohjista dokumentaatioon ja pöytäkirjoista blogipostauksiin. Helpottaa myös huomattavasti yleistä työntekoa kun lempieditori löytyy valmiiksi asennettuna riisutuimmistakin Linux-ympäristöistä. Vielä jos osaisi sulkea sen…

Muuten teknologiapuolelta tulee käytettyä kaikkea missä mainitaan funktionaalinen ohjelmointi ja/tai vahva tyypitys. Noilla kahdella tulee taiteiltua kasaan kaikenlaisia kokonaisuuksia, oli sitten kyseessä työ- tai vapaa-ajan projektit.

Oo mikä tehokombo työkaluja! Mutta ennen kuin päästämme sinut sorvin ääreen töihin, kerro vielä mitä teet vapaa-ajalla?

Viime aikoina on tullut harrastettua videopelejä ehkä vähän liiaksikin. Eniten tulee perinteisen kynärin ohella pelattua kaikenlaista missä joko minä hakkaan peliä tai peli hakkaa minua, oli sitten kyse mansikoiden keräämisestä vuorikiipeilyn ohella, kuriiripalveluista solmukaupunkien välillä tai vaikka muistinmenetyksestä kärsineen robotin seikkailuista lentävässä saaressa.

Yritän ajatella harrastavani orkesterimusisointia sekä kuorolaulua, mutta molemmat ovat viime aikoina jääneet vähän vähemmälle. Aika ajoittain olen myös kutsunut pari kaveria kylään syömään vähän parempaa illallista — kun kerran ravintoloihin ei oikein kehtaa mennä, niin pitää tehdä kotona itse :)

Siinä mietteet ja ajatukset Jaakko Hannikaiselta. Vahvaa teoriaa & kovaa käytäntöä - voisiko sitä paljoa enempää konsultinta toivoakaan?

Haemme uusia kollegoita ja osakkaita! Tutustu palkkaan ja arvoihimme

Uusimmat pohdinnat

Näytä kaikki
Uudet kirjoitukset ja tapahtumat suoraan sähköpostiisi

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form