Bytecraftin lokakuu

02.11.2020

Suht uutena ja tuntemattomana tulokkaana Suomen IT-maisemassa olemme alkaneet kertomaan kuukausittain kuulumisistamme. Sain vuorostani kunnian raportoida viime viikkojen tapahtumista näin blogin kautta.

Pienen firman etuja nykyisessä epidemiatilanteessa on, että henkilörajoitukset eivät pahemmin pääse rajaamaan yrityksen sisäisiä tapahtumia. Näin pystyimme pitämään syyspäivän tänäkin vuonna ja viettämään aikaa yhdessä myös rennommissa merkeissä. Suuntasimme Bytecraftin lyhyen historian aikana meille merkittäväksi paikaksi muodostuneeseen Hotelli Korpilampeen. Lähimaastoissa on luonto parhaimmillaan ja niinpä aloitimme tapahtuman pienellä suunnistustehtävällä Korpilammen metsissä. Tehtävä vaati niin teknistä osaamista kuin kykyä kulkea lähes ennenkulkemattomilla eräreiteillä. Bytecraftin monipuolinen ja kokenut ryhmä selvisi tästäkin haasteesta ja mieluinen palkinto odotti viimeisellä rastilla. Reippailun jälkeen päivä jatkui saunan ja erittäin maistuvan illallisen merkeissä. Loppuiltaa vietimme uusissa omissa tiloissamme Pasilassa.

Tiimi-illallinen
Tiimi-illallinen

Syyspäivän ruskaretki
Syyspäivän ruskaretki

Olemme tänä vuonna mukana Aalto yliopiston Ohjelmistoprojekti-kurssilla. Annamme kurssilla projektiaiheen yhdelle opiskelijaryhmälle ja osallistumme kyseiseen projektiin asiakkaan roolissa. Samalla voimme jakaa omaa osaamistamme tuleville IT-ammattilaisille. Olikin ilo huomata, että useampi ryhmä halusi tehdä meidän kanssa yhteistyötä, vaikka monia tunnetumpiakin asiakkaita oli tarjolla. Antti, jonka idea kurssille osallistuminenkin oli, pitää lisäksi kurssilla kaksi luentoa ja toimii myös agile coachina yhdelle ryhmälle.

Lokakuu on perinteisesti lukukuu.

Lasteni koulussa lokakuu on perinteisesti lukukuu. Samaa teemaa noudattelimme mekin Bytecraftissä. Aktiivinen kirjakerhomme, joka kokoontuu kerran viikossa, lukee parhaillaan Domain Driven Design Made Functionalia. Viime aikoina olemme keskustelleet miten domain mallinnetaan tyypittämällä funktionaalisessa ohjelmoinnissa. Aiheina ovat olleet muun muassa algebrallinen tyyppisysteemi, miten tyyppisysteemillä voidaan pitää sovelluksen eheys ja johdonmukaisuus kasassa, ja miten kokonainen workflow mallinnetaan tyypeillä. Kirja on ollut alusta lähtien rautaista luettavaa. Olemme varmoja, että tällainen mallinnus kiinnostaa muitakin alan ammattilaisia, joten järjestämme lähiaikoina meetup:in, jossa käymme näitä samoja aiheita läpi. Tiedotamme ajankohdasta lisää lähiaikoina, joten pysy kuulolla.

Meetup:in sisältöä olemme jo käyneet porukalla läpi perjantaitapaamisissamme. Funktionaalinen evankelistamme Juha on valmistellut timanttista materiaalia viime viikot ja olemme työstäneet sisältöä eteenpäin parina perjantaina koko henkilökunnan voimin. Luvassa on hands-on sessio ongelmien ratkaisusta funktionaalisin menetelmin. Perjantaipöhinöissä on ollut myös jatkoa Antin edelliskuun hands-on Spock-testaussessioon. Vertailimme Spock-testejä Spec- ja JUnit-testeihin esimerkiksi generoituvan dokumentaation ja muokattavuuden suhteen.

Kuten näkyy niin jatkuva oppiminen on yksi keskeisistä teemoista Bytecraftillä. Työntekijöillämme pitää toki olla kokemusta, mutta myös halua oppia koko ajan lisää. Syvällistä oppia ohjelmoinnista ja varsinkin testivetoisesta kehityksestä saimme itse Sandro Mancusolta, joka on Software Craftmanship -liikkeen keskeisiä hahmoja. Juha osallistui kyseisen herran kahden päivän Crafting Code -verkkokurssille. Kurssin antia käytiin jälkeenpäin yhdessä läpi ja siihen on tarkoitus syventyä jatkossa vielä lisää.

Loppuun on vielä syytä mainita, että uuden toimistomme muutamat valikoidut seinät ovat saaneet pintaansa tuttua ja rauhoittavaa Bytecraftin sinistä. Toimisto näyttää entistä enemmän omaltamme ja viihtyvyys sen kun vain kasvaa. Pystymme tarjoamaan isoissa tiloissa hyvät työskentelyolosuhteet näin korona-aikanakin ja työntekijät saavat halutessaan vaihtelua kotitoimistolla työskentelyyn.

Auditorio
Auditorio